In Nederland wordt de huurprijsindexatie geregeld door de Overheid. De huurprijs van een sociale huurwoning (woningen met een maximale huurprijs onder een bepaalde grens) wordt jaarlijks aangepast op basis van de inflatie. Deze aanpassing wordt vastgesteld door de overheid en wordt de “huurverhoging” genoemd.
De huurverhoging wordt meestal bekendgemaakt in het voorjaar en gaat in op 1 juli van elk jaar. De hoogte van de huurverhoging wordt bepaald door de overheid en is gebaseerd op het gemiddelde percentage van de inflatie over het voorgaande jaar, plus een eventuele extra opslag die door de verhuurder kan worden gevraagd.
Voor 2024 is de maximale huurindexatie voor de vrije sector gesteld op 5,5% op de kale huur.
Voor vrije sector huurwoningen (woningen met een huurprijs boven een bepaalde grens) gelden andere regels. Hierbij is de huurprijsindexatie niet wettelijk vastgelegd en wordt deze bepaald door het huurcontract. Meestal wordt hierin opgenomen dat de huurprijs jaarlijks wordt aangepast op basis van de consumentenprijsindex (CPI) zoals gepubliceerd door het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).
Volgens de Nederlandse wetgeving mag de verhuurder de huurprijs van een huurwoning slechts één keer per jaar verhogen. Je mag in het eerste jaar direct verhogen en daarna na elke12 maanden.
In Nederland gelden specifieke regels voor het toepassen van huurprijsindexatie, afhankelijk van het type huurcontract en de soort woning. Hier zijn de belangrijkste punten:
- Sociale huurwoningen: Voor sociale huurwoningen, waarvan de huurprijs onder een bepaalde grens ligt, mag de verhuurder jaarlijks de huurprijs indexeren op basis van de inflatie. Deze indexatie wordt vastgesteld door de overheid en gaat meestal in op 1 juli van elk jaar.
- Vrije sector huurwoningen: Voor vrije sector huurwoningen, waarbij de huurprijs boven een bepaalde grens ligt, kan de indexatie van de huurprijs worden vastgelegd in het huurcontract. Meestal wordt hierin opgenomen dat de huurprijs jaarlijks wordt aangepast op basis van de consumentenprijsindex (CPI) zoals gepubliceerd door het CBS.
- Huurovereenkomst: De huurprijsindexatie kan alleen worden toegepast als dit is opgenomen in het huurcontract. In de meeste gevallen staat in het huurcontract vermeld hoe de indexatie wordt berekend en wanneer deze van kracht wordt.
- Aanzegging: De verhuurder de huurder ten minste twee maanden van tevoren schriftelijk informeren over de voorgestelde huurverhoging.
Als de huurder weigert om in te stemmen met de voorgestelde huurverhoging, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen:
- Overleggen met de huurder:
- Als de huurder het niet eens is met de voorgestelde huurverhoging, kunt u proberen om in overleg tot een compromis te komen. Een verhoging die stapsgewijs wordt doorgevoerd kan bijvoorbeeld een acceptabele oplossing zijn voor beide partijen.
- Opzegging van de huur:
- Indien de huurder het voorstel blijft weigeren, kunt u de huurovereenkomst opzeggen. Dit moet schriftelijk gebeuren, per aangetekende post of deurwaardersexploot. De opzegtermijn varieert tussen drie en zes maanden, afhankelijk van hoe lang de huurder al in de woning woont.
- In de opzeggingsbrief moet u de reden voor opzegging vermelden, namelijk dat de huurder niet heeft ingestemd met een redelijk voorstel tot het aangaan van een nieuwe huurovereenkomst.
- De huurder heeft vervolgens zes weken om aan te geven of hij akkoord gaat met de opzegging.
- Gerechtelijke procedure:
- Als de huurder niet instemt met de opzegging of niet reageert, kunt u een gerechtelijke procedure starten om de huur op te zeggen. De rechter zal dan beoordelen of uw voorstel redelijk was en of de nieuwe huurprijs redelijk is.
- Als de rechter oordeelt dat uw voorstel redelijk was, krijgt de huurder nog een laatste kans om ermee in te stemmen. Weigert de huurder dan nog steeds, dan beëindigt de rechter de huurovereenkomst.
Tips voor verhoging van de huurprijs
- Zorg voor een redelijke verhoging:
- Zorg ervoor dat het voorgestelde bedrag redelijk is en in lijn met de markthuur. Schakel eventueel een taxateur in om de markthuur vast te stellen.
- Communiceer duidelijk:
- Zorg voor duidelijke communicatie met de huurder, zowel mondeling als schriftelijk. Leg de redenen voor de verhoging uit en bied ruimte voor overleg.
- Wees voorbereid op een gerechtelijke procedure:
- Zorg voor een goed onderbouwd voorstel, inclusief een taxatierapport indien nodig. Houd rekening met de mogelijkheid dat de zaak voor de rechter komt.
Nieuw per 1 mei 2024 : De incasso van een huurverhoging verjaart al na 2 jaar!
Vergeet je de huurder te informeren over de (automatische) huurverhoging? Dan verjaart je vordering zelfs na 1 jaar.
Meer weten? Zie ook de volgende bronnen
Wat is de maximale huurverhoging in 2024? | Rijksoverheid.nl