In Nederland wordt de huurprijsindexatie geregeld door de Overheid. De huurprijs van een sociale huurwoning (woningen met een maximale huurprijs onder een bepaalde grens) wordt jaarlijks aangepast op basis van de inflatie. Deze aanpassing wordt vastgesteld door de overheid en wordt de “huurverhoging” genoemd.
De huurverhoging wordt meestal bekendgemaakt in het voorjaar en gaat in op 1 juli van elk jaar. De hoogte van de huurverhoging wordt bepaald door de overheid en is gebaseerd op het gemiddelde percentage van de inflatie over het voorgaande jaar, plus een eventuele extra opslag die door de verhuurder kan worden gevraagd.
Voor 2024 is de maximale huurindexatie voor de vrije sector gesteld op 5,5% op de kale huur.
Voor vrije sector huurwoningen (woningen met een huurprijs boven een bepaalde grens) gelden andere regels. Hierbij is de huurprijsindexatie niet wettelijk vastgelegd en wordt deze bepaald door het huurcontract. Meestal wordt hierin opgenomen dat de huurprijs jaarlijks wordt aangepast op basis van de consumentenprijsindex (CPI) zoals gepubliceerd door het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).
Volgens de Nederlandse wetgeving mag de verhuurder de huurprijs van een huurwoning slechts één keer per jaar verhogen. Je mag in het eerste jaar direct verhogen en daarna na elke12 maanden.
In Nederland gelden specifieke regels voor het toepassen van huurprijsindexatie, afhankelijk van het type huurcontract en de soort woning. Hier zijn de belangrijkste punten:
- Sociale huurwoningen: Voor sociale huurwoningen, waarvan de huurprijs onder een bepaalde grens ligt, mag de verhuurder jaarlijks de huurprijs indexeren op basis van de inflatie. Deze indexatie wordt vastgesteld door de overheid en gaat meestal in op 1 juli van elk jaar.
- Vrije sector huurwoningen: Voor vrije sector huurwoningen, waarbij de huurprijs boven een bepaalde grens ligt, kan de indexatie van de huurprijs worden vastgelegd in het huurcontract. Meestal wordt hierin opgenomen dat de huurprijs jaarlijks wordt aangepast op basis van de consumentenprijsindex (CPI) zoals gepubliceerd door het CBS.
- Huurovereenkomst: De huurprijsindexatie kan alleen worden toegepast als dit is opgenomen in het huurcontract. In de meeste gevallen staat in het huurcontract vermeld hoe de indexatie wordt berekend en wanneer deze van kracht wordt.
- Aanzegging: De verhuurder de huurder ten minste twee maanden van tevoren schriftelijk informeren over de voorgestelde huurverhoging.
Vanaf 1 mei 2021 mag een verhuurder:
- niet meer huurverhoging vragen dan het maximum, ook al staat er een hoger bedrag in uw contract;
- geen nieuw huurcontract aanbieden met een hogere (kale) huur voor uw huurwoning;
- niet de huur opzeggen als de huurder niet instemt met een hogere huur.
Bekendmaking mogelijke huurverhoging vrijesectorwoning
U hoeft de huurverhoging niet op een vast moment bekend te maken. De huur gaat automatisch omhoog, zoals afgesproken in het contract. De huurder hoeft geen hogere huurverhoging te betalen dan het maximum. Ook al is dat wel afgesproken in het huurcontract.
Aantal keer dat de verhuurder uw huur mag verhogen
Uw verhuurder mag de huur 1 keer in de 12 maanden verhogen. Meestal valt de huurverhoging op 1 juli.
Er zijn 3 uitzonderingen waarin de u huur vaker mag verhogen.
-
Er in het eerste jaar van uw huur
Bijvoorbeeld: uw huur gaat op 1 december in. Dan mag u de huur op 1 juli verhogen. Daarna geldt de periode van 12 maanden weer.
-
Er zat meer dan 12 maanden tussen de vorige huurverhogingen
Kondigt u de huurverhoging te laat aan? Dus niet voor 1 juli? Dan moet deze de huurverhoging uitstellen tot 1 september.
Hierna mag de huur weer omhoog op 1 juli. Tussen de 2 vorige huurverhogingen zaten namelijk meer dan 12 maanden. -
U heeft uw woning verbeterd
Heeft u gezorgd voor verbeteringen aan uw woning? Dan mag die uw huur na de verbetering verhogen. Dit staat dus los van de jaarlijkse huurverhoging.
Tips voor verhoging van de huurprijs
- Zorg voor een redelijke verhoging:
- Zorg ervoor dat het voorgestelde bedrag redelijk is en in lijn met de markthuur. Schakel eventueel een taxateur in om de markthuur vast te stellen.
- Communiceer duidelijk:
- Zorg voor duidelijke communicatie met de huurder, zowel mondeling als schriftelijk. Leg de redenen voor de verhoging uit en bied ruimte voor overleg.
- Wees voorbereid op een gerechtelijke procedure:
- Zorg voor een goed onderbouwd voorstel, inclusief een taxatierapport indien nodig. Houd rekening met de mogelijkheid dat de zaak voor de rechter komt.
Nieuw per 1 mei 2024 : De incasso van een huurverhoging verjaart al na 2 jaar!
Vergeet je de huurder te informeren over de (automatische) huurverhoging? Dan verjaart je vordering zelfs na 1 jaar.
Meer weten? Zie ook de volgende bronnen
Wat is de maximale huurverhoging in 2024? | Rijksoverheid.nl
Welke regels gelden er voor een huurverhoging? | Rijksoverheid.nl